EMAIL küldés

Mobil: +36-20-911-46-52, Email: info@wuxing.hu

Rendelő:2030 Érd, Bajcsy Zs. u. 121. I. em. 6.
Főoldal


Egy érdi akupresszőr

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egy komplex gyógyítási rendszer. Nagyon régi i.e. 10. 000-4.000 év környékére teszik a kezdeteit. Filmekben találkozhatsz vele időnként, amint tűk állnak ki egy ember vállából, hátából, az izgalmasabbak néha még füstölnek is. Az összeszurkált, füstölőtűs ember ez után általában harcba indul, és szinte mindig győz.

A valóságban azért ez nem így néz ki. A kínaiak nagyon sok fajta gyógynövényt és más gyógyhatású szert használnak. Kis golyóbisokat készítenek belőlük, melyeket be kell venni, vagy eredeti formában csomagolva teaként fogyasszák. Nagyon fontos helyet foglal el a gyógynövény használata. A füstölgő tűket azért még más is megelőzi. A csontkovácsolást ők úgy hívják, hogy csont és izommasszázs. Látjuk a lassú mozgású tornát időnként, amit úgy hívnak, hogy Tai Qi, vagy Qi-Gong. Ezt mi mozgás és légzésterápiának hívjuk. A tűk előtt még használják magában a moxát (ez a füstölgő!), és a köpölyt. A tűket csak a legvégén, ha már elég nagy a baj. Ehhez van egy komplex elméleti háttér is. Ez a Jin-Yang elmélete, és az Öt Elem (Wu-Xing) elmélete.

A Jin-Yang elmélet arról szól, hogy a világ dualitásokra épül, amelyek kiegészítik, feltételezik egymást. Ha jól egészítik ki egymást, akkor egyensúly van, ami jó. Ha nincs egyensúly, akkor van a betegség. Tehát mindig az egyensúlyt kell helyreállítani.

Az öt elem (öt mozgás) elmélete a szervek egymásra hatását foglalja rendszerbe. Az öt elem: a fa, tűz, föld, fém, víz. Minden elemhez szervek tartoznak. Van, amelyikhez egyszerre négy is. Persze ezek nem azok a szervek, amik a köztudatban élnek, hanem olyanok, mint „ A szív a shen lakhelye” megállapítások. A kínaiaknál inkább funkció együttest jelölnek a szerv megnevezések.

Ezen kívül vannak a meridiánok, vagy csatornák. Ezekben kering az energia, meghatározott rend szerint. Ezeken találhatók a pontok (ezeket hívjuk akupunktúrás pontoknak), amelyekkel ezt a keringést befolyásolni lehet. Aztán vannak pontok, meridiánok nélkül is. Sőt, vannak a fülben, orron, és még más helyeken is, melyek önálló rendszert képeznek. Ezeket, a pontokat ingerelni kell valamivel. Ez lehet tű, mag, mágnes, fény, lézer, meleg, vagy csak egyszerű masszírozás (ez utóbbit hívják akupresszúrának). Ha tűvel szúrnak, az akupunktúra. Az elméleti alapok teljesen megegyeznek.

Szóval ez egy bonyolult rendszer, de csodálatos, kicsit meseszerű is. Én minden esetre beleszerettem. Valójában már az is bonyolult, hogy egy tőlünk teljesen eltérő kultúra fogalmi rendszerét hogyan lehet a mi nyelvünkre lefordítani. (Szerintem az örök kíváncsi gyereket fogta meg bennem.) Elkezdtem tanulni, és már 20 éve gyakorlom és tanulom. Azt hiszem, eredményes kezdő vagyok.

Nagyon sok betegség gyógyítására alkalmas rendszer. A betegségek gyógyítása során sok egyéb lehetőségre is fény derült.

Például, lehet vele segíteni a fogyást, a ráncosodó bőrt lehet simábbá varázsolni, ne adj’ Isten mellet lehet vele növeszteni. Segíteni lehet a függőségtől szabadulni vágyókat (drog, alkohol, dohányzás). A köpölypohárral lehet helyi fogyasztásokat is előidézni. (Comb, has, csípő stb.)

20 éves pályafutásom alatt volt alkalmam mindezt kipróbálni. Állíthatom: működik. Nem mindig, nem mindenkinél, de többnyire működik.

Azért mellékesen megismerkedtem az Agykontrollal, Darnell-tréninggel, tanultam Íriszdiagnosztikát, Mazdaznan-táplálkozást, Reflexológiát, Radiesztéziát, Reiki-mester vagyok. Mindezeket csodálatos dolognak tartom, mindet hasznosítom is valahol a munkámban, de a kínai orvoslás a maga csodálatos világával…

Az egyik legelső élményem volt (hú, már több mint húsz éve!), hogy egy ismerős néni nem tudta a karját mozgatni. Pár kezelés után működött a karja. Mit tagadjam, én is el voltam hűlve tőle. Azt hiszem itt kezdődött az igazi tanulásom, mert meggyőződésemmé vált, hogy már mindent tudok. Na kaptam mindent. Egy ideig a legegyszerűbb dolgokkal sem boldogultam.

Kénytelen voltam leszállni a földre, módosítani az elképzelésemen. Képzeld el milyen nagy élmény bevallani, hogy mégsem én vagyok Isten. Na, jöhetett a tanulás tovább, ami a mai napig tart. Tagja vagyok a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének, ahol bizony sok lehetőségem van tanulni. Igazi kínai mesterektől.

Már nem hiszem, hogy csodatévő vagyok, de egyre több dolog sikerül. Természetesen a mellnövesztést is kipróbáltam. Működik! Horkol? Segítek. Na, nem mindig.

A szakmában azt mondják, hogy tíz-tizenkét kezelés alatt még hozzáfogni sem érdemes semmiféle betegség gyógyításához. Lehet tüneteket mérsékelni, de az ideiglenes. Pár kezelés nem fog meggyógyítani. Többnyire azoknál vallok kudarcot, akik azt hiszik, odateszem a kezem, és csodák történnek… Ilyen is lehetséges, de sajnos ez a ritkább. Általában keményen meg kell dolgoznom az eredményekért. És természetesen a gyógyulni vágyónak is.

Következő írás>